Bazalt Küp Taş Nedir?
Bazalt küp taşı, volkanik kayaçların küçük küpler halinde kesilmiş hali olarak tanımlanabilir. Bazalt küp taşı, dış mekanlar için sık sık kullanılan bir zemin kaplama materyalidir ve güzelleştirilmiş alanların, yolların, bahçelerin ve havuzların döşemesi için kullanılabilir. Ayrıca, dekoratif amaçlar için de kullanılabilir. Bazalt küp taşı, dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu için çok popülerdir. Bazalt taşı, genellikle kesme, delme, oyma, polisaj, cilalama ve boyama gibi işlemlerle işlenir. Bu işlemler, bazaltın doğal görünümünü ve yapısını değiştirerek, istenen şekil ve boyuta getirilmesini sağlar.
Bazalt, akıcı ve bazik lavların soğuma yüzeyine dik olarak beş ve altı kenarlı sütunlar şeklinde katılaşması ile oluşmuştur. Koyu gri-siyah arasında değişen renklere sahiptir. Bazalt su emme, paslanma, dona, darbelere ve sürtünmelere karşı çok dayanıklıdır. Renk değiştirmez ve aşırı derecede camsı niteliği yoktur. Bu nedenle de uzun süre yapıda leke ve kılcal çatlaklar oluşmaz. Asitlere karşı dayanıklıdır. Bu özelliklerinden dolayı yapılarda bolca kullanılmıştır.
Fiziksel ve mekanik özelliklerinden dolayı yüksek dayanımı olan bazalt taşı, doğada yaygın olarak bulunan bir volkanik kayaç grubunu teşkil ettiği, çok sert, yoğun ve mukavemeti yüksek bir kayaç olduğu için günümüzde yapı taşı olarak kullanılmasının yanı sıra endüstride de farklı kullanım ve uygulama alanı bulur.
İşlenmesi gözeneksize oranla nispeten daha kolay olan gözenekli bazalt taşı ( halk dilinde dişi taş) avlu ve eyvan döşemeleri ile taşıyıcı olmayan ara duvarlarda kullanılmıştır. Gözeneksiz ve daha dayanıklı olan bazalt taşı ( halk dilinde erkek taş) ise duvarlarda, sütunlarda, sütun başlıklarında, sövelerde, eşiklerde, havuz kenarlarındaki profillerde, bingilerde, ayı başlarında, saçak altlarında ve çörtenlerde kullanılmıştır.
Kaynak: Diyarbakır Yöresi Bazalt Taşının Yapısal Özelliklerinin İncelenmesi
Ayrıca, bazaltın yüzeyine uygulanabilecek kaplamalar da mevcuttur. Örneğin, epoksi veya akrilik gibi malzemelerle kaplanarak, daha pürüzsüz ve sert bir yüzey elde edilebilir.
Bazalt Küp Taş Nerelerde Kullanılır?
• Bahçelerde
• Yollarda
• Kaldırımlarda
• Peyzaj projelerinde
Bazalt Küp Taşının Avantajları
Bazalt taşının avantajları şunları içerebilir:
Dayanıklılık: Volkanik kayaçların doğal sertliği nedeniyle, bazalt küp taşı uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
Estetik: Doğal bazalt taşı, renkleri, doğal oluşumları ve doku desenleri nedeniyle estetik bir görünüme sahiptir.
Kolay temizlik: Bazalt taşı, tazyikli su ile kolayca temizlenebilir.
İklim dayanıklılığı: Bazalt, iklim koşullarına ve nem oranlarına dayanıklıdır ve bu nedenle uzun ömürlü bir zemin kaplama seçeneğidir.
Bazalt Küp Taş Nasıl Döşenir?
Öncelikle döşeme yapılacak zeminde varsa çamur ve balçık çıkarılır. Suyun taş üzerindeki akış rotası belirlenir.
Parke döşemesi uygulamasının can alıcı noktası budur.
Döşeme yapılacak alanın yakınında gider var ise oraya veya müşterinin dilediği yere göre bu akış rotası düşünülmelidir. İstisnai bir durum yoksa eğer gider genellikle yaşam alanının bulunduğu tarafa doğru verilmez.
Uygulanacak ise eğer su oluğu ve bordür döşemesi gerçekleştirilir.
Zemin mıcır veya taş tozu ile doldurulur. Bu malzemeyi sıkıştırmak üzere kompaktörle(motorlu pres aracı) üstünden geçilir.
Terazili bir çalışma yapılarak zemin hazırlanır. Müşterilerin isteğine bağlı olarak yapılacak motiflere uygun döşeme yöntemiyle bazalt taşı döşenir.
İşin sonunda akılda soru işareti kalmaması ve müşterinin birtakım durumlardan memnun kalmama ihtimalinden kaynaklı çalışmanın bu kısmı anbean müşterilerimizin geri dönüşleri ve sağlanan fikir birliği ile ilerlemektedir.
Bazalt Bordür Taşı
Bazalt Küp Taş Fiyatları
Fiyatlar ve bazalt taşı döşeme işçiliği fiyatları hakkında ayrıntılı ve güncel bilgi almak için Whatsapp’tan yazabilir, arayabilir veya size geri dönüş sağlayabilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz.