Granit küp taş(bergama taşı, kozak taşı) zemin kaplamalarında çok uzun yıllardır kullanılan bir parke elemanıdır. Dirençli yapısından dolayı Bergama taşının küp taşın ömrü olmaktadır. Dağlardan çıkarılan granit, fabrikalarda sulu veya bıçaklı kesim yapıldıktan sonra kullanılmaya hazır hale gelir. Ülkemizde en çok granit çıkarılan ve işlenen yer Bergama’dır ve Bergama graniti oldukça meşhurdur.
Sıklıkla duyduğumuz Arnavut kaldırımı’nda önemli bir yer teşkil eden Bergama taşının birçok farklı yüzeyi vardır. Bu işin ustaları hangi yüzeyin nereye geleceğini gayet iyi bildiğinden döşemesini yaparken eliyle kesmiş gibi bu taşları yerlerine yerleştirirler. Doğal granit parke taşının ustaları zor bulunmakadır çünkü diğer beton elemanlarından işçiliği biraz daha maharet ister.
Not: Birbirinden farklı ebatları ile doğal granit küp taşın alternatifi olarak begonit taşı kullanılabilmektedir. Daha fazla bilgi için: Begonit Taşı
Granit Küp Taş Nerelerde Kullanılır?
Doğal granit küp taş da diğer parke elemanları gibi geniş kullanım sahasına sahiptir. Granit küp taş;
• Araç ve yaya yollarında
• Park ve bahçe düzenlemelerinde
• Halk meydanlarında
• Peyzaj düzenlemelerinde
• Dar ve kavisli her yerde kullanılmaktadır.
Granit Küp Taşın Avantajları
Granit parke taşının avantajları şunlardır:
- Dayanıklı: Granit parke taşları aşındırıcı ve kalıcı yapıları nedeniyle uzun yıllar boyunca dayanıklıdır.
- Fonksiyonel: Her türden dış mekanlar için kullanılabilir ve uzun yıllar boyunca güzel görünür.
- Estetik: Yapısı gereği bu taş meydanlarda ve yollarda muntazam bir görünüş ortaya koyar.
- Ekolojik: Doğal bir taş türüdür ve çevreye zararlı maddeler içermez.
- Çok Yönlü: Her türlü yapıda kullanılabilir ve çeşitli şekillerde kesilebilir.
Granit Küp Taş Modelleri
Bergama taşının boyutları birbirinden farklı olsa da model olarak değişiklik göstermezler. Renkleri gri’dir. Yalnız uygulamanın daha estetik görünmesi açısından granit küp taş ile birlikte bazalt taşı da isteğe bağlı olarak uygulanabilmektedir. Bazalt siyah renklidir ve bu taş parke ile muazzam bir uyum içerisindedir.
Granit Küp Taş Nasıl Döşenir?
Öncelikle döşeme yapılacak zeminde varsa çamur ve balçık çıkarılır. Suyun taş üzerindeki akış rotası belirlenir. Parke döşemesi uygulamasının can alıcı noktası budur.
Döşeme yapılacak alanın yakınında gider var ise oraya veya müşterinin dilediği yere göre bu akış rotası düşünülmelidir. İstisnai bir durum yoksa eğer gider genellikle yaşam alanının bulunduğu tarafa doğru verilmez.
Uygulanacak ise eğer sırasıyla bordür ve su oluğu döşemesi gerçekleştirilir.
Zemin mıcır veya taş tozu ile doldurulur. Bu malzemeyi sıkıştırmak üzere kompaktörle(motorlu pres aracı) üstünden geçilir. Terazili bir çalışma yapılarak zemin hazırlanır. Müşterilerin isteğine bağlı olarak yapılacak motiflere uygun döşeme yöntemiyle doğal granit taşı döşemesi gerçekleştirilir.
İşin sonunda akılda soru işareti kalmaması ve müşterinin birtakım durumlardan memnun kalmama ihtimalinden kaynaklı çalışmanın bu kısmı anbean müşterilerimizin geri dönüşleri ve sağlanan fikir birliği ile ilerlemektedir.
Ayrıca Bakınız: Bordür Taşı
Granit Küp Taş Fiyatları
Sürekli güncellenen fiyatlardan dolayı granit kaldırım fiyatları ve işçiklik fiyatları da günden güne değişmektedir. Fiyatlar ve granit döşeme işçiliği hakkında ayrıntılı ve güncel bilgi almak için Whatsapp’tan yazabilir, arayabilir veya size geri dönüş sağlayabilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz.
Göz atabilirsiniz: Parke Taşı Hakkında Her Şey
Sık Sorulan Sorular
Doğal granitten yapılmış küp şeklinde taştır.
- Parklarda
- Bahçelerde
- Peyzaj projelerinde
- Yürüyüş yollarında
- Meydanlarda
Maliyet sipariş niceliğine göre değişmektedir. Fakat genel olarak diğer beton elemanlarından daha maliyetlidir.
Bu taş diğer parke elemanları arasında en dayanıklı taşlardan biridir.
Öncelikle zemin temizlenir ve kum zeminin üzerine serildikten sonra kompaktör yardımıyla sıkıştırılır. Ardından bu doğal taş düzgün bir şekilde döşenir.